illustratie © Carl Hollander

Paul Biegel

Biografie

De grootvader van Paul Biegel, Jozef Hermann Biegel kwam in de negentiende eeuw vanuit Duitsland naar Nederland waar hij een handel in bouwmaterialen begon. Zijn zoon Hermann Biegel nam het bedrijf over en trouwde Madeleine Povel-Guillot; zij was van Franse afkomst.

Hermann en Madeleine kregen negen kinderen waarvan Paul Biegel, de jongste op 25 maart 1925 in Bussum is geboren. Behalve zijn ouders stonden dan ook zes zusters en twee broers over zijn wieg gebogen!

Hij doorliep de rooms-katholieke lagere Sint Aloysiusschool in Bussum, en ging in 1938 naar het gymnasium van het Sint-Ignatiuscollege in Amsterdam. In 1942, tijdens de oorlog, stapte Paul Biegel over naar een school in Bussum. Er wordt vanwege de oorlog weinig les gegeven, en hij krijgt, zoals iedereen in 1944-1945, zijn gymnasium diploma zonder eindexamen te doen. Na zijn schooltijd heeft hij een half jaar in Amerika gewoond en gewerkt, onder andere als schoonmaker. Bij terugkomst deed hij toelatingsexamen bij het conservatorium omdat hij graag pianist wilde worden maar hij had te weinig talent.

Paul Biegel heeft een tijd als redacteur bij de AVRO-radiobode gewerkt en tegelijkertijd studeerde hij rechten aan de universiteit van Amsterdam. Hij schreef –voor zichzelf- romans en verhalen maar hij was er niet tevreden over. Zijn rechtenstudie maakte hij niet af want zijn verlangen naar het schrijven van verhalen werd zo sterk dat hij in 1958 solliciteerde bij de Marten Toonder studio’s naar een baan als stripverhalenschrijver. En daar heeft hij het schrijversvak heel grondig geleerd, zowel wat betreft het bedenken van verhalen als het leesbaar op schrift stellen.

In 1960 trouwde Paul Biegel met Marijke Biegel-Sträter en ze kregen twee kinderen: Leonie (1963) en Arthur (1964). Zijn zoon Arthur overleed in 1992.

In 1962, verscheen zijn eerste boek: De gouden gitaar.  Sindsdien heeft hij zo’n vijftig boeken geschreven, waaronder,Het Sleutelkruid, De Kleine Kapitein, Nachtverhaal, De tuinen van Dorr, Vergilius van Tuil, De rover Hoepsika, Juttertje Tim, De twaalf rovers, De zeven veren van de papegaai,korte verhalen en versjes, een tv serie “De vloek van Woestewolf”’, hoorspelen, en het libretto voor een jeugdopera “De Kinkhoorn” en driemaal het kinderboekenweekgeschenk. Verder bewerkte en vertaalde Paul Biegel ook veel kinderboeken.  Zijn laatste boek “Wegloop”, verscheen in 2005. Hij is onderscheiden met veel literaire prijzen.

Zelf las Paul Biegel niet zoveel, slechts een paar boeken per jaar. Als kind hield hij meer van buiten spelen. Alleen de sprookjes van Grimm en de avonturen van Jules Verne, daar was hij dol op. Ook las hij graag Kruimeltje, Dik Trom en De scheepsjongens van Bontekoe.

Paul Biegel overleed op 21 oktober 2006 in Laren (Noord Holland).