"Wie zoekt, vindt. Maar niet altijd wat hij zocht."

Illustratie © Carl Hollander

Heeft Paul Biegel prijzen gewonnen met zijn verhalen?

Jazeker! Paul Biegel was altijd zeer vereerd met een prijs. Zijn twee gouden en vier zilveren griffels lagen altijd op zijn bureau, maar poetsen deed ie ze nooit! Zijn oorkonden bewaarde hij altijd opgerold onder een bank want bescheiden als hij was, vond het het onzin om die aan de muur te hangen.

 illustratie © Carl Hollander

Hoe bedacht hij zijn verhalen?

Paul Biegel wist het zelf niet. Als kinderen hem deze vraag stelde antwoordde hij: “de verhalen komen uit mijn buik” maar in een interview in de Telegraaf zei hij: “Ik hoef er niets voor te doen. Ik weet niet waar de ideeën vandaan komen. Het is toch onmogelijk dat ik alles zelf verzin! Misschien worden ze van buitenaf ingestraald en heb ik daar een snaar voor”.

 illustratie © Carl Hollander

Van welke schrijver was Paul Biegel een fan?

Paul Biegel las graag de sprookjes van Grimm en de sprookjes van Andersen. Aan zijn eigen kinderen las hij, behalve zijn eigen manuscripten, ook heel graag voor uit de boeken van Jaap ter Haar, Jan Terlouw, Annie M.G. Schmidt, en Kees Leibrandt.

 illustratie © Charlotte Dematons

Hoeveel boeken heeft Paul Biegel geschreven?

Ongeveer 50! Veel he?! Als je wilt weten welke boeken het zijn, kijk dan bij Bibliografie. Daar vind je alles wat Paul Biegel ooit heeft geschreven.

Wanneer schreef hij zijn eerste boek?​

Zijn debuut schreef Paul Biegel in 1962: De gouden gitaar.

 illustratie © Mies van Hout

Wilde Paul Biegel als kind al schrijver worden?

Nee, als kind wilde hij niets liever dan de hele dag slootje springen en in het weiland rondhollen. School vond hij vreselijk. Het interesseerde hem niet. Na het behalen van zijn gymnasium diploma in 1945 heeft hij gewerkt als journalist, schoonmaker, redacteur, en hij heeft rechten gestudeerd. Hij wilde graag pianist worden, maar hij had te weinig talent. Toch publiceerde het dagblad “De Tijd” een kort verhaal van Paul Biegel toen hij nog maar vijftien jaar oud was! Het heette: De ontevreden kabouter.

 Foto © Mark Kohn

Komt er nog een nieuw boek?

Paul Biegel is in 2006 overleden maar natuurlijk proberen we zo lang mogelijk heel veel van zijn mooie boeken in druk te houden. Toch ligt er ook nog een manuscript wat nog niet is uitgegeven, samen met twee manuscripten voor een prentenboek. Dus… wie weet!

Wil je iets vragen?

Paul Biegel heeft een rijk oeuvre achtergelaten en leeft voort in zijn boeken. Daarom vinden we het altijd leuk om van je te horen. Dus heb je een vraag of wil je zomaar wat kwijt? Laat het gerust weten. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.